Održana press konferencija povodom početka rada na pozorišnoj predstavi „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ autora i redatelja Zlatka Pakovića

Danas je u Bihaću, u organizaciji Centra OMAHA iz Cazina, u sali Muzeja Prvo zasjedanje AVNOJ-a, održana press konferencija za predstavnike medijskih kuća a povodom početka rada na pozorišnoj predstavi „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ autora i redatelja Zlatka Pakovića.
Na press konferenciji je bio prisutan cjelokupan ansambl predstave, glumci Erna Begatović, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Adnan Omerović i Mirza Salihović, kao i sam redatelj Zlatko Paković i producent Ramiz Huremagić, ispred Centra OMAHA.
Kroz ovu aktivnost nastoji se ukazati na značaj i opasnosti od polarizacije i antagonizama unutar lokalne zajednice, te kroz upotrebu umjetnosti, ovaj put u pozorišnoj formi, ukazati na mogućnost da i sami možemo kreirati bolje uslove života. Da se možemo i sami „oslobađati“ od nametnutih okova, podjela i mržnji. Da imamo i pravo i obavezu da kao pojedinci ukazujemo na sveprisutnije zlo. Da Ćopićevsku „Pedagogiju otpora“ ponudimo kao odgovor na mržnju i zlo.
Inače, ova pozorišna predstava nastaje kao prva predstava novouspostavljene Pozorišne scene Krajine koju su ustanovili Centar OMAHA i Udruženje MoguLi sa svojim Dramskim studijem MALI PRINC iz Bihaća, kao zajedničko nastojanje da se ustanovi pozorišna produkcija na području USK.
Koproducenti na predstavi su Kulturni centar Bihać, Narodno pozorište Tuzla i Kulturni centar Novi Pazar.