Konferencija za medije povodom premijere pozorišne predstave „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ autora i reditelja Zlatka Pakovića

Producent predstave Centar za kulturu, umjetnost i društvo OMAHA iz Cazina, sa svojim koproducentima Kulturnim centrom Bihać, Narodnim pozorištem Tuzla i Kulturnim centrom Novi Pazar, poziva vas na konferenciju za medije povodom premijere pozorišne predstave „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ autora i reditelja Zlatka Pakovića.

Premijera predstave je zakazana u petak, 24.6.2022. sa početkom u 21.00h, dok je prva repriza zakazana za nedjelju, 26.6.2022. u 21.00h.

Premijernim izvođenjem predstave počinje zvanični program 24. Festivala scenskih umjetnosti „Bihaćko ljeto“.

Konferencija će se održati u Bihaću, u Kulturnom centru Bihać, u četvrtak, 23.06.2022. s početkom u 11.00 sati.

Na konferenciji učestvuju:

Ramiz Huremagić, producent predstave

Zlatko Paković, autor i reditelj

Erna Begatović, direktorica Kulturnog centra Bihać i glumica u predstavi

Ova pozorišna predstava nastaje kao prva predstava pod značkom novouspostavljene Pozorišne scene Krajine koju su ustanovili Centar OMAHA i Udruženje MoguLi sa svojim Dramskim studijem MALI PRINC iz Bihaća, kao zajedničko nastojanje da se ustanovi pozorišna produkcija na području USK.

Izvod iz Riječi autora:

“Osamdesetih godina, uviđajući da kod nas sve uticajniji postaju glasovi poražene strane u Drugom svjetskom ratu, da društvenu scenu sve više zauzimaju nacionalisti i oni koji o idealima socijalizma govore samo iz oportunizma, bez ikakavih uvjerenja, da se na scenu, naime, sve više uspinju pobornici četništva i ustaštva, da su zagovornici kapitalizma i privatnog vlasništva sve moćniji, stari je pedagog, pisac za omladinu i revolucionar, izvršio samoubistvo: gotovo ritualno, kao performans koji se ne može reprizirati. 

Bio je to pedagoški performance par excellence, performans jednog starca koji je sa svojim idealima ostao sam, bez ijednog saborca u životu. Posljednji partizan, posljednji socijalista, posljednji Jugosloven, posljednji pedagog otpora.

Lijep je pogreb kad ideali sahranjuju svog čovjeka. Ružan je pogreb kad čovjek sahranjuje svoje ideale.

Branko Ćopić se prvi suočio s našom sadašnjicom, prije no što je ona nastupila, s onima koji je danas određuju, prije no što su došli na vlast i do moći – dok su još nadirali. Nazvao ih je “crnim konjanicima”, “tamnim dželatima”, u divnoj svojoj posveti knjige “Bašta sljezove boje” Ziji Dizdareviću, svome drugu, kojeg su ustaše ubile u logoru Jasenovac 1942. godine.

Piše Branko svome mrtvom drugu u svojoj crnoj slutnji ovako: “Vidim neku noć, prohladnu, sa zvijezdama od leda, kroz koju me odvode neznano kud. Ko su ti tamni dželati u ljudskom liku? Jesu li slični onima koji su tebe odveli? Ili braća onih pred kojima je otišao Goran? Zar to nisu tamne Kikićeve ubice?”

Danas su upravo ubice Ivana Gorana Kovačića, Hasana Kikića i Zije Dizdarevića dobile pravo da određuju šta je uljudno i politički probitačno. Oni sahranjuju ideale, da bi uzurpirali javno dobro. Oni su pedagozi pokornosti.” (Zlatko Paković)