Rezultati drugog konkursa za kratku priču mladih autora Unsko-sanskog kantona

Rezultati drugog konkursa za kratku priču mladih autora Unsko-sanskog kantona

Žiri u sastavu prof.dr. Šeherzada Džafić, profesorica Esmira Dervišević i Ramiz Huremagić, napravio je izbor priča koje su dobitnici nagrada na drugom Konkursu za kratku priču mladih autora Unsko-sanskog kantona. Nagrađene priče su:

Prva nagrada: priča “Stranac” autora Emila Silića iz Cazina, šifra “Stranac”

Druga nagrada: priča „Erythema mutliforme“ autorice Sare Huskić iz Rijeke, šifra „Cjepivo“

Treća nagrada: priča „Proljeće nam stiže“ autorice Azre Hukić iz Bosanskog Petrovca, šifra “Bubamara2007”.

Obrazloženje žirija

Žiri se želi, prije svega, zahvaliti svim učesnicama i učesnicima jer su se odazvali na ovaj konkurs.
Na konkurs za kratku priču mladih autora USK i ovaj put je pristiglo relativno malo radova. Ono što je moguće ustvrditi ovaj put jeste da je primjetno značajno poboljšanje u kvaliteti pristiglih priča što je svakako ohrabrujuće i poticaj za dalji nastavak rada u godinama ispred nas.

Iskreno se nadamo i vjerujemo da će napredak biti i značajniji tim prije što smo od ove godine uveli i radionice kreativnog pisanja, koje bi trebale biti u funkciji unaprijeđenja književnog stvaralštva mladih autora USK. Ove godine smo uspjeli održati pet cjelodnevnih radionica kreativnog pisanja na kojima su predavači bili renomirani i ugledni pisci i predavači kao što su Nedžad Ibrahimović, Renato Baretić, Nebojša Lujanović, Šeherzada Džafić, Esmira Dervišević i Ramiz Huremagić.

Kreativno pisanje, svakako, podrazumijeva dugotrajan stvaralački proces i u novije vrijeme njemu se posvećuje posebna pažnja – na primjer, kroz organizovanje radionica kreativnog pisanja ili škole kreativnog pisanja. Tim prije nam je drago da smo uspjeli pokrenuti i naše vlastite radionice i ponosni smo na sve naše ovogodišnje polaznike.

Nagrađeni autori će biti neposredno kontaktirani nakon objave rezultata. Samo uručivanje nagrada će biti upriličeno naknadno prve moguće prilike. Ujedno se izvinjavamo svim autoricama i autorima koji su poslali svoje radove na malo dužem čekanju na objavu rezultata do čega je došlo isključivo iz objektivnih razloga. Hvala vam mnogo na razumijevanju.

Nagrada za prvo mjesto iznosi 300 KM, za drugo mjesto iznosi 200,00 KM a za treće 100,00 KM.

Svi nagrađenim autoricama i autorima, kao i svim učesnicima Konkursa čestitamo od srca i ujedno pozivamo sve zainteresovane da se počnu spremati za treći konkurs po redu, koji planiramo za 2023. godinu, kao i za novi ciklus radionica kreativnog pisanja.

Projekt “Književno stvaralštvo mladih USK” je sproveden uz finansijsku podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK iz granta o sufinansiranju projekata iz oblasti mladih.

Predsjednik Centra OMAHA
mr.sci Ramiz Huremagić