Otpočela implementacija projekta „Uspostavljanje pozorišne scene u Bihaću“

Centar OMAHA ima zadovoljstvo i čast objaviti da smo otpočeli sa implementacijom projekta „Uspostavljanje pozorišne scene u Bihaću“koji ima za cilj unaprijeđenje i razvoj kulture i umjetnosti. Ovaj put zadovoljstvo je još i veće što za partnera imamo Udruženje za poboljšanje kvaliteta života MoguLi i njihov Dramski studio Mali Princ iz Bihaća.

Projekt je inovativan i jedinstven pristup da se na organizovan, sistematski i planski način utiče na mijenjanje situacije u području koje je apsolutno zapostavljeno, te se implementacijom ovog projekta namjerava raditi na uspostavljanju temelja jednom puno dužem i ozbiljnijem procesu.
Naime, uspostavljanjem pozorišne scene pokazati će se da je pozorišna umjetnost moguća u Gradu Bihaću. Kroz produkciju pozorišne predstave i nastavak edukacije djece i mladih u domeni dramskog izričaja, utjecati će se na početak kritičkog i konstruktivnog promišljanja, kako kod nositelja funkcija vlasti, tako i kod samih stanovnika Bihaća u smislu osvještavanja potrebe za pozorištem jer, naime, kultura nije luksuz – kultura je nasušna potreba svake civilizirane i uređene sredine. A pozorište je tu jedna od najznačajnijih karika.

Specifični ciljevi ovog projekta su ustanovljenje pozorišne scene u Bihaću do kraja 2022. godine i nastavljena kontinuirana edukacija za djecu iz oblasti pozorišne umjetnosti.
Dvije osnovne ciljne grupe su građani Bihaća koji imaju interes za kulturom i pozorišnom umjetnošću i djeca i mladi, polaznici Dramskog studija Mali Princ.

Projekat će se realizirati kroz sljedeće aktivnosti: Pozorišni izvedbeno-edukativni kamp za djecu, kontinuirana i unaprijeđena edukacija polaznika Dramskog studija Mali Princ, te produkcija i izvedbe pozorišne predstave „Ne brinite o nama“ po autorskom tekstu Ramiza Huremagića i u režiji Erne Begatović.

Naročito smo ponosni što se ovaj projekt odvija u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i koji sufinansira Grad Bihać. Kroz partnerstvo EU i UNDP-a u okviru ReLOaD2 projekta, raditi će se na:

1. Unaprijeđenju finansijskih mehanizama putem kojih će općine transparentno finansirati organizacije civilnog društva i zajedno sa njima implementirati aktivnosti prioritetne za lokalni razvoj.
2. Podršci za lokalne samouprave (općine/opštine/gradove) u razvijanju transparentnih mehanizama finansiranja za organizacije civilnog društva, kako bi se poboljšale usluge prema građanima u lokalnim zajednicima.
3. Podršci organizacijama civilnog društva da služe kao partneri lokalnim samoupravama i podržavaju ih u rješavanju potreba lokalne zajednice.
4. Realizaciji nekoliko desetina projekata organizacija civilnog društva, koje će se implementirati u okviru ReLOaD2 projekta i koji će biti od koristi velikom broju građana u partnerskim općinama/opštinama i gradovima u periodu od 2021. do 2024. godine

Projekt „Uspostavljanje pozorišne scene u Bihaću“se odvija u periodu avgust – decembar 2022. godine na području Grada Bihaća koji je, od ove godine, jedan od gradova i općina u Bosni i Hercegovini koji su partneri/korisnici ovog programa.

Kontakt osobe za ovaj projekt su Elvira Fileković i Ramiz Huremagić.