REZULTATI TREĆEG KONKURSA ZA KRATKU PRIČU MLADIH AUTORA USK

Rezultati trećeg konkursa za kratku priču mladih autora Unsko-sanskog kantona

Žiri u sastavu prof.dr. Šeherzada Džafić, profesorica Esmira Dervišević i Ramiz Huremagić, napravio je izbor priča koje su dobitnici nagrada na trećem Konkursu za kratku priču mladih autora Unsko-sanskog kantona. Nagrađene priče su:

  • Prva nagrada u iznosu od 300,00 KM – kratka priča “Lágrimas negras: Tri svijeta Maríel Castillo” autora Almedina Ćatića iz Sanskog Mosta, šifra “Havana”
  • Druga nagrada u iznosu 200,00 KM – kratka priča „Šeftelija“ autora Mensura Kaukovića iz Bužima, šifra „315207“
  • Treća nagrada u iznosu 100,00 KM – priča „Da je sve drugačije“ autorice Sare Huskić iz Rijeke, šifra “Foxtrot”

Obrazloženje žirija

Prije svega, žiri izražava svoje zadovoljstvo za kvalitetu pristiglih radova i zahvaljuje se svima onima koji su poslali svoje radove na konkurs. I ovaj put je moguće ustvrditi da je primjetno značajno poboljšanje u kvaliteti pristiglih priča što je doista ohrabrujuće i daje nam dodatnu motivaciju da nastavimo sa ovom aktivnošću i u godinama koje dolaze. Vidljivo je da dosta autora vrlo vješto koristi reference na podneblje obuhvaćeno konkursom, a što je naročito vidljivo kroz jezik i leksiku koju koriste.

Također želimo da ukažemo autorima i na pitanje obima njihovih radova, kako im se ovaj propust ne bi dešavao u budućem radu. Naime, neke od pristiglih priča su morale biti diskvalifikovane zbog značajnog prelaska zadatog ograničenja od 10 hiljada znakova po priči, uključujući i prazna mjesta.

Nagrađeni autori će biti pojedinačno kontaktirani nakon javne objave rezultata. Samo uručivanje nagrada će biti upriličeno naknadno, o čemu će autori biti blagovremeno informisani. Nagrađene priče će, u narednim danima, biti objavljene na našoj Internet stranici.

Svim nagrađenim autoricama i autorima, kao i svim učesnicima Konkursa čestitamo od srca i ujedno pozivamo sve zainteresovane da nastave sa pisanjem i započnu sa pripremanjem svojih radova za naredni konkurs koji planiramo za 2024. godinu.

Sve učesnike ovog konkursa najljubaznije molimo da uzmu učešće i u novom ciklusu radionica kreativnog pisanja koji će se odvijati u toku mjeseca aprila i maja ove godine, te da blagovremeno pošalju svoje prijave. Sigurni smo da će vam ove radionice biti od velike koristi kako bi i dodatno usavršili i unaprijedili svoje spisateljske vještine i znanja.

Projekt “Književno stvaralštvo mladih USK” je i ovaj put sproveden uz finansijsku podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK iz granta o sufinansiranju projekata iz oblasti mladih.

Predsjednik Centra OMAHA
mr.sci Ramiz Huremagić